Uw specialist in besparen met warmtepompen

Warmtepomp

Afscheid van aardgas

Een volledig elektrische warmtepomp laat je volledig los van het aardgas. Deze warmtepomp vervult dezelfde rol als een conventionele cv-ketel: het verwarmt je huis en levert warm water, zonder enige concessie aan comfort. Uiteraard moet de warmtepomp goed aansluiten bij jouw woonsituatie en huis.

De Nederlandse overheid stimuleert huishoudens en bedrijven om te verduurzamen en daarmee de CO2-uitstoot terug te dringen. De InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE) helpt je daarbij. Deze subsidie op duurzame apparaten verlaagt je investering en verkort daarmee de terugverdientijd aanzienlijk.

Hybride Warmtepomp

altijd warmte

Een hybride warmtepomp werkt in tandem met je cv-ketel en bestaat typisch uit een binnenunit en een buitenunit. De cv-ketel treedt op wanneer warm water nodig is voor kranen of bij buitentemperaturen onder ongeveer 4°C. Gedurende de overige periodes neemt de hybride warmtepomp de taak op zich om je huis te verwarmen. Dit resulteert niet alleen in een aanzienlijke vermindering van je gasverbruik tot wel 70%, maar garandeert ook een continue, warme en comfortabele leefomgeving.

Elektrische warmtepomp

Hoe werkt dat?

Een elektrische warmtepomp kan worden beschouwd als een omgekeerde koelkast. In plaats van warmte af te voeren, haalt deze warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen. Deze warmte kan afkomstig zijn uit de buitenlucht of uit de bodem. Een speciaal koelmiddel zorgt ervoor dat de warmte van buiten wordt overgebracht naar jouw woning.

Dankzij deze technologie is het rendement van een warmtepomp 3 tot 4 keer hoger dan dat van een conventionele cv-ketel. Aangezien een elektrische warmtepomp geen gas verbruikt, resulteert dit in aanzienlijk lagere CO2-uitstoot. Weliswaar verbruikt een elektrische warmtepomp stroom. Het grootste milieuvoordeel wordt echter behaald als je gebruikmaakt van zonnepanelen om het stroomverbruik te compenseren, of als je stroom afneemt van een groene energieleverancier.

Woningsituatie

Past daar een warmtepomp

Een nieuwbouwwoning vormt de ideale start voor een elektrische warmtepomp, omdat isolatie, warmte-afgifte en ventilatie hier optimaal op elkaar zijn afgestemd. Desalniettemin zijn er voldoende mogelijkheden voor bestaande woningen. Het succes en rendement van jouw installatie hangen af van de isolatiekwaliteit van je woning en het soort verwarmingssysteem (radiatoren of vloerverwarming).

In het geval van een oudere woning is isolatie de eerste stap. Als het moeilijk is om vloerverwarming aan te leggen, kun je ook overwegen om een warmtepomp te combineren met infraroodpanelen en zonnepanelen. Als blijkt dat een volledig elektrische warmtepomp niet haalbaar is, kun je ook jouw cv-ketel combineren met een hybride warmtepomp. Hiermee bespaar je al snel tot 70% op je gasverbruik.